fbpx

‘We are allemaal Amstelveners’

Racisme in Amstelveen? Mijn hele leven woon ik (met een onderbreking van 7 jaar in Amsterdam) in Amstelveen. En de stad is langzaam veranderd. Van een slaperig ratjetoe aan losse deelgemeentes tot een leuke stad met steeds meer activiteiten, horeca, hotels en een meer en meer gevarieerde bevolking. Ik voel me er bijzonder thuis.

Inmiddels heeft 20% van de bevolking een niet-Nederlands paspoort. Wanneer een stad verandert, krijg je te maken met bepaalde sentimenten. Een deel van de oorspronkelijke bevolking begint te morren. Zelfs zo erg dat er deze nare tekst ‘Geen halal in onze straat’ opgekalkt is voor de winkel van een halal slager.

rechten: AmstelveenZ

Je kan dit soort dingen natuurlijk afdoen als een actie van een stelletje idioten. Maar, je kent mij, je kan er ook wat aan doen. Want dit soort sluimerracisme moet je meteen de kop indrukken. Niet met knuppels en wetten, maar met liefde en communicatie.

Racisme in Amstelveen

Racisme komt vaak voort uit onvrede en vooral onwetendheid. Die onvrede haal je niet weg, want de huizenprijzen kun je niet manipuleren. Bovendien, Amstelveen is erg populair, de teerling is geworpen. Onwetendheid echter, kun je wel wegblazen als condens op je beslagen autoraam.

Gemeentes vinden het heerlijk om te internationaliseren en trots te vertellen wat er goed gaat met de immigratie. Maar een strategie om cohesie te creëren onder de immigranten en de oorspronkelijke locals is een taaie dobber.

Dus, hoe kan communicatie racisme – of laten we zeggen, anti-halal sentimenten – de kop indrukken?

rechten: AmstelveenZ

Ik zou adviseren, bouw verder aan het wereldstad-imago dat Amstelveen heeft. Doe dit door die diversiteit met de verschillende nieuwkomers te fotograferen en de ‘mens’ te laten zien.

Een vrouw met kind die hun favoriete plek in Amstelveen laten zien, een man die zijn bloemen haalt bij de lokale bloemenwinkel, een halalwinkel die zijn verhaal vertelt en de passie en het doorzettingsvermogen dat daar bij komt kijken.

Op die manier haal je met communicatie een deel onwetendheid weg en humaniseer je een groep, waardoor er een band kan ontstaan; cohesie. Haal je daar de doorgewinterde raciale mopperkont mee over de streep? Nee, waarschijnlijk niet. Maar kweek je meer begrip en liefde voor elkaar en voorkom je meer mopperkonten? Absoluut!

Leuke nieuwe tagline voor de campagne: ‘We are allemaal Amstelveners’

racisme in Amstelveen

Doe research naar leuke verhalen van nieuwkomers, verspreid dat in de bladen en outdoor media, omarm de nieuwe diversiteit en creëer wederzijds begrip. Want, als de expats zich in Amstelveen onveilig gaan voelen, en als de gemeente niks onderneemt, druppelt er zure regen door de kieren van Amstelveen.

Racisme in Amstelveen
rechten: AmstelveenZ
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen
Share on whatsapp
Delen
Scroll naar top